10 храни, които трябва да ядете ежедневно за чисти артерии

публикувана на 01.06.2018
Източник: providr.com
Артериите на човешкото тяло са предназначени да транспортират богатата на кислород кръв от сърцето до останалата част от тялото. Обикновено здравата артерия трябва да е силна, гъвкава и еластична. Запушващите артерии обаче нямат тези характеристики, а прогресивното запушване на артериите се нарича атеросклероза.
Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, атеросклерозата е една от водещите причини за сърдечно-съдови заболявания, която включва инсулти и инфаркти.
Според тях в Съединените щати сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртността на американците, тъй като те отнемат по над 600 000 живота всяка година.
Сърдечно-съдовите заболявания се наричат ​​и мълчаливият убиец, защото обикновено няма външни признаци или симптоми, които да разграничават някого от сърдечносъдови проблеми. Обикновено симптомите се появяват, когато състоянието стане много по-лошо или тежко.
Атеросклерозата е втвърдяване или удебеляване на артериите и предотвратява преминаването на кръвта към жизнените органи. Но освен приемането на лекарства, има много храни, които могат да помогнат за поддържането на здравето на сърцето.
Куркумин, който се намира в куркума, е фантастична подправка, която има способността да намалява LDL холестерола и също така да намали натрупването на плака в артериите. Изследване, публикувано през 2011 г. в списание "Molecular Nutrition & Food Research", установява, че "куркума може да намали холестерола и да потисне ранните атеросклеротични лезии по-добре от лечението с ловастатин, понижаващ холестерола".
Чесънът също е от съществено значение за здравето на сърцето, тъй като помага при отпускане на артериите. Проучване, публикувано през 1997 г. в списание "Nutrition", установява, че чесънът може да предотврати и лекува атеросклероза.
Според "Healthline.com" джинджифилът също има много ползи за здравето, тъй като има съединения като шогаоли и джингол, за които е известно, че предотвратяват натрупването на плаки, както и отпушване на артериите чрез намаляване на общия холестерол.
Както е съобщено от "livestrong.com", "Лютият червен пипер" е билково лекарство, което се използва за лечение на нарушено кръвообращение и сърдечни заболявания. "Тази вкусна подправка може да помогне за намаляване на риска от инсулти и сърдечни пристъпи, като същевременно подобрява кръвообращението поради съединение, известно като капсаицин.
"Healthline.com", пише още, че добавянето на малко лимон към вашата вода и храна може да бъде изключително полезно за сърцето, тъй като за лимона е известно, че намалява нивата на холестерола в кръвта, а също така предпазва артериите от оксидативно увреждане.
Проучване от 2003 г., публикувано в дневника, известен като "Diabetes Care", установява, че един, три или шест грама канела на ден може да помогне за понижаване на глюкозата, триглицеридите, LDL холестерола и общия холестерол при диабетици тип 2.
Според "Pubmed.com" смесеното ленено семе е не само велик източник на фибри, но и чудесно за сърцето, тъй като е огромен източник на алфа-линоленова киселина, която е омега-3 киселина, която може да намали кръвното налягане и по-ниско възпаление.
"Fox News" съобщава, че ферментиралото зеле или кимчи са ефективни при предотвратяването на развитието на аортна атеросклероза при зайци с висок холестерол. Активното съединение в кимчи, известно като 3-94-хидрокси-3,5-диметоксифенил, е показало, че забавя процеса на атеросклерозата.
Изследване от 2006 г. в "Списанието за здравословна храна" установява, че мастните киселини в сусамовото масло могат да бъдат полезни за предотвратяване на образуването на атеросклероза и могат да понижат нивата на холестерола в кръвта, триглицеридите и нивата на LDL холестерола.
Сокът от нар има хранителни вещества като магнезий и селен, което е от жизненоважно значение за здравето на сърцето. Проучване през 2009 г., публикувано в "Американското списание по кардиология", показва, че пиенето на 230 милилитра сок от нар всеки ден в продължение на 18 месеца може да забави прогресията на каротидната артериална болест.

Популярно