10 храни, които трябва да ядете ежедневно за чисти артерии

публикувана на 01.06.2018
Източник: providr.com
Артериите на човешкото тяло са предназначени да транспортират богатата на кислород кръв от сърцето до останалата част от тялото. Обикновено здравата артерия трябва да е силна, гъвкава и еластична. Запушващите артерии обаче нямат тези характеристики, а прогресивното запушване на артериите се нарича атеросклероза.
Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, атеросклерозата е една от водещите причини за сърдечно-съдови заболявания, която включва инсулти и инфаркти.
Според тях в Съединените щати сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртността на американците, тъй като те отнемат по над 600 000 живота всяка година.
Сърдечно-съдовите заболявания се наричат ​​и мълчаливият убиец, защото обикновено няма външни признаци или симптоми, които да разграничават някого от сърдечносъдови проблеми. Обикновено симптомите се появяват, когато състоянието стане много по-лошо или тежко.
Атеросклерозата е втвърдяване или удебеляване на артериите и предотвратява преминаването на кръвта към жизнените органи. Но освен приемането на лекарства, има много храни, които могат да помогнат за поддържането на здравето на сърцето.
Куркумин, който се намира в куркума, е фантастична подправка, която има способността да намалява LDL холестерола и също така да намали натрупването на плака в артериите. Изследване, публикувано през 2011 г. в списание "Molecular Nutrition & Food Research", установява, че "куркума може да намали холестерола и да потисне ранните атеросклеротични лезии по-добре от лечението с ловастатин, понижаващ холестерола".
Чесънът също е от съществено значение за здравето на сърцето, тъй като помага при отпускане на артериите. Проучване, публикувано през 1997 г. в списание "Nutrition", установява, че чесънът може да предотврати и лекува атеросклероза.
Според "Healthline.com" джинджифилът също има много ползи за здравето, тъй като има съединения като шогаоли и джингол, за които е известно, че предотвратяват натрупването на плаки, както и отпушване на артериите чрез намаляване на общия холестерол.