Задължително трябва да знаете това за бутилираната вода! Важно е за вашето здраве

публикувана на 05.05.2018
Източник: hfstips.org
Бутилираната вода е по-добра от водата от чешмата, но различни видове пластмасови бутилки с вода имат различно влияние върху здравето. Надписите и цифрите върху бутилките означават, че пластмасата съдържа химикали.
Какво означават надписите и буквите на пластмасови бутилки?
PET или PETE
Този тип бутилка е предназначен за еднократна употреба, така че да не се използва повторно, тъй като увеличава риска от бактериален растеж. Повторното използване освобождава тежки метали и химикали, които оказват негативно влияние върху хормоналния баланс.
HDP или HDPE
Използва се за кани за мляко, перилни препарати, играчки и някои найлонови торбички. Това е най-сигурната пластмаса.
PVC или 3V
Този вид пластмаса е мека и гъвкава и се използва за опаковане на храни, бутилки за готвене, пръстени за зъби, блистерни опаковки за безброй продукти и играчки за деца и домашни любимци. Тази пластмаса освобождава два токсични химикала, които могат да бъдат вредни за хормоните. Така че, опитайте се да избегнете този вид пластмаса.
LDPE
Този вид пластмаса не освобождава никакви химикали, но не може да се използва за бутилки, така че не купувайте храна, опакована в тази пластмаса. Тази пластмаса може да съдържа силно опасни химикали.
PC
Спортните бутилки за вода и автоматите са закуски са изработени от тази пластмаса. Смята се за най-опасен вид пластмаса, защото химикалите, които съдържа, могат да проникнат в храните или напитките.

Популярно