Какво се случва с тялото ви, когато пиете кокосова вода

публикувана на 28.03.2018
Кокосовата вода може да ви предложи невероятни предимства, които отдавна се използват в тропическите райони.
Тя е направена от младите зелени кокосови орехи. Всеки орех включва 200-1000 милилитра (около 1-4 чаши) кокосова вода.
Тази органична напитка е богата на много антиоксиданти, аминокиселини, ензими, витамин С и В-комплекс, както и минерали като желязо, калций, цинк, манган и магнезий.
Микроелементите от кокосова вода могат да подобрят имунитета ви. Неговите цитокини притежават мощни анти-стареене, антитромботични и противоракови свойства.
Уверете се, че сте избрали прясна и чиста кокосова вода вместо бутилираните опции. Добавете го навсякъде, където искате, например във вашите сладкиши.
Консумирайте го всеки ден.
Тук са някои от най-важните ползи за здравето на кокосовата вода:
Третира главоболие
Една от най-честите причини за главоболие и мигрена е дехидратацията. Това е напитка, която ще ви даде много електролити и ще хидратира тялото. Тя също така е с високо съдържание на магнезий, който е известен като една от често срещаните причини за мигрена. Кокосовата вода ще ви помогне да намалите пристъпите на мигрена.
Регулира кръвната захар
Благодарение на съдържанието на витамин С, калий и магнезий, кокосовата вода е чудесна за намаляване на високото кръвно налягане. Освен намаляването на кръвното налягане, калият също балансира отрицателните ефекти на натрий.
Изследване от 2005 г., публикувано от West Indian Medical Journal, доказва, че кокосовата вода успешно контролира високото кръвно налягане. За да намалите кръвното си налягане, консумирайте една чаша кокосова вода 2 пъти на ден. Не забравяйте, че бутилираната версия може да не е толкова полезна, тъй като съдържа много натрий.
Хидратира тялото
Тази напитка е отлична за охлаждане на жаждата, особено през лятото. Тя е богата на електролити, така че хидратира организма и предотвратява загубата на течности в случаи на диария, повръщане и прекомерно изпотяване.
Тя също така осигурява много енергия, тъй като е богата на въглехидрати. Нейната консумация се препоръчва след тренировка, поради тези свойства. Също така е лесна за стомаха, така че третира различни проблеми на храносмилането, като киселинен рефлукс, лошо храносмилане и гастроентерит.
Подкрепя здравето на сърцето
Кокосовата вода е холестерол и не съдържа мазнини. Тя поддържа здравето на сърцето и ви помага да сведете до минимум LDL (лошия) холестерол, като повишавате нивата на HDL холестерола.
Едно проучване от 2012 г., публикувано в "Journal of Medicinal Food", показва, че както зрелината, така и нежната кокосова вода имат положително въздействие върху липидния метаболизъм и възпрепятстват повишаването на общия холестерол, LDL, триглицеридите и липопротеините с ниска плътност (VLDL).
Антиоксидантните, противовъзпалителните и антитромбоцитните свойства на кокосовата вода подобряват циркулацията на кръвта, като по този начин предпазват от образуване на плаки в артериите и така намаляват риска от сърдечни пристъпи и удари.
Намалява кръвното налягане
Тази напитка е невероятна за регулиране на кръвното налягане, защото е с високо съдържание на витамин С, калий и магнезий. Калият също балансира неблагоприятните ефекти на натрий.
Консумирайте чаша кокосова вода два пъти дневно, за да намалите високото кръвно налягане. Уверете се, че винаги използвате прясна кокосова вода, защото бутилираните версии са с по-високи нива натрий.