Кои са симптомите, показващи наличието на висока кръвна захар

публикувана на 08.02.2018
Източник: http://hfstips.org
Когато чуваме хора, които обсъждат високите нива на кръвната захар, първото нещо, за което повечето от нас мислят, е диабетът.
Диабетът е изключително сериозно заболяване, но дълго преди някой да бъде диагностициран с него, тялото му ще покаже признаци, че нивата на кръвната захар са твърде високи.
Като се образоваме за тези признаци на висока кръвна захар, можем да избегнем причиняването на необратими щети на тялото си.
Консумацията на глюкоза чрез нашата диета е най-вероятната причина за повишени нива на захар.
Глюкозата се разпределя на всяка клетка в тялото и е основно хранително вещество (в правилните дози). Въпреки това, когато нивата на глюкозата станат твърде високи за твърде дълго, сериозни увреждания се причиняват на бъбреците, кръвоносните съдове, нервите и очите.
Тъй като преработените и изкуствените храни съставляват значителна част от хранителния режим на много хора, броят на хората, страдащи от висока кръвна захар, се увеличава. Единственият начин да защитите себе си и близките си е да започнете да разпознавате знаците.
ТУК СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА НИВАТА НА КРЪВНАТА ЗАХАР:
Физическо бездействие;
Умората;
Настинка;
Дехидратацията;
Прекомерно хранене;
Прекомерно използване на стероиди.
Повишените нива на кръвната захар не означават автоматично диабет и те могат да бъдат един симптом на заболяването. Хората, страдащи от диабет, може да не изпитват много симптоми, но това са тези, които показват високи нива на кръвната захар:
Често уриниране, особено през нощта;
Замъглено зрение;
Суха уста;
Жажда;
Импотентност;
Затруднено фокусиране;
Бавно заздравяване на рани;
Повтарящи се инфекции;
Проблеми с храносмилането;
Повишен апетит;
Проблеми с нервите;
Суха и сърбяща кожа;
Излишната коремна мазнина и наддаване на тегло.
Използване на списъка с храни с гликемичен индекс, за да се намалят симптомите на висока кръвна захар:
GI (Гликемичният индекс) е система, която класира хранителните продукти на скала от една до сто, въз основа на ефектите върху нивата на кръвната захар. Той измерва въглехидратите въз основа на гликемичния отговор.
Той показва кои храни повишават нивата на кръвната захар. По-високите стойности на скалата се приписват на храната, която повишава нивата на кръвната захар.
Високите GI храни бързо се усвояват и храните с нисък ГИ бавно се смилат. Това се обяснява от медицинските експерти, че трябва да консумираме храни с ниско съдържание на ГО, защото те имат много ползи за здравето и намаляват нивата на инсулин и инсулиновата резистентност и предотвратяват симптомите на висока кръвна захар.
Не забравяйте да харесате и споделите!