Пазете децата си! Ново опасно предизвикателство сред тинейджърите шокира света

публикувана на 04.02.2018
Източник: providr.com
Производителите на Tide Pods предупреждават хората да не ги пускат в устата си, след като предизвикателство в социалните медиите предизвика тийнейджърите да ги ядат.
Звучи като параноична фантазия на родителите: тийнейджъри съзнателно поглъщат нещо много вредно в устата си. Но "предизвикателството е факт", хората се заснемат как слогат перилния препарат в устите си и го погълнат. То стана популярно след като Интернет меме шеговито го наричаше "забранена закуска" заради вкусния си външен вид. Но през последния месец някои тийнейджъри в социалните медии започнаха да вземат мемето на сериозно и са се заснели, опитвайки се да ядат Tide Pods.
Но новата тенденция е сериозно опасна. Съгласно Комисията за безопасност на потребителските продукти в САЩ, течността вътре в Tide Pods е достатъчно каустика, за да причини изгаряния на хранопровода и може да причини повръщане и диария. В малко вероятния случай може течността да попадне в кръвообращението и това може дори да се окаже фатално.
И лошата новина за Tide-vaper: приемането на течността в белите дробове може да причини дълготрайни затруднения в дишането. Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията заяви на 15 януари, че вече са получили 39 обаждания за отравяне от Tide Pod, същото количество, което получиха през целия 2016 г.
Proctor and Gamble, компанията- майка на Tide Pods, заяви в изявление, че е "дълбоко загрижена" за тенденцията и призова хората да не ядат Tide Pods. И Youtube каза на 18 януари, че ще сваля видеоклипове на хора, които ядат Tide Pods. Според техния говорител такива видеоклипове нарушават правилата на YouTube срещу "съдържание, което има за цел да насърчи опасни дейности, които имат присъщ риск от физическа вреда".
Това не е първата опасна и неподходяща тенденция, с която се сблъска YouTube. През 2012 г. ютубъри популяризираха Cinnamon Challenge, в което хората се опитват на погълнат една супена лъжица канела, като за една минута не могат да пият вода.
Но тъй като канелата е каустик, опитът може да предизвика задушаване, дихателни проблеми и дори свиване на белите дробове. Според списание Pediatrics най-малко 30 американски тийнейджъри се нуждаеха от медицинска помощ, след като се опитаха да опитат предизвикателството през 2012 година. Към момента на публикуването на тази статия Youtube не беше премахнало видеоклипове с Cinnamon Challenge
Още преди тийнейджърите да започнат съзнателно да поглъщат Tide Pods, групите за безопасност на потребителите изразиха безпокойство относно тяхната безопасност. След като стартираха през 2012 г. Proctor and Gamble бяха принудени да добавят предпазна капачка към контейнера, в който се появиха кръгчетата след като малки деца ги объркаха за бонбони и се опитаха да ги изядат. Tide Pods също представлява опасност за възрастните хора с деменция или болестта на Алцхаймер.