Счупи всички рекорди! Вижте къде по света термометрите удариха смразяващите -62 градуса

публикувана на 04.02.2018
Източник: providr.com
Електронният термометър замръзна в най-студеното селище в света тази седмица, след като температурите се понижиха до -62 градуса.
Оймякон е село в Северна Русия с около 500 постоянни жители. Буквален превод името на селото означава "водата, която не замръзва".
Тази седмица електронният термометър на селото, който беше инсталиран миналата година като туристическа атракция, умря след регистрирането на - 62 градуса. "The Siberian Times" съобщиха, че термометърът е счупен "защото е твърде студено".
Също така съобщава, че има спор за това колко студено е същност; докато официалната метеорологична станция регистрираше -59°С, някои местни хора съобщиха, че техните термометри са от отчели -67. Това екстремно студено докосване идва в средата на това, което е на път да бъде най-тъмната зима в Русия, като Москва преживява само 6 минути слънце през месец декември.
Оймякон е официално най-студеното постоянно селище на Земята. Докато средната температура през януари е -50 градуса, записът, направен през 1933 г., постави температурата от -67,7 С. Въпреки че най-ниската температура, която някога е била записана на Земята, е почти 20 градуса по-ниска (-89,2 ° C, Антарктида), резултатът на Оймякон от 1933 г. е все още най-студената температура, записана на място, където хората действително живеят целогодишно.
Екстремният студ може да затрудни ежедневния живот на постоянните жители на града. Жителите разказват истории за замръзване на писалки, самолети, които не могат да кацнат, а батериите постоянно се източват. Тъй като хората напускат колите си цялата през зимата поради страх, че няма да запалят, бензиностанциите в региона са отворени 24 часа в денонощието.
Замразената земя представя свои собствени проблеми. През зимата е толкова трудно да се копаят гробове, че местните жители палят огън на мястото, където искат да копаят гроба, да оставят земята да се разтопи, а след това да изкопаят няколко сантиметра. Те трябва да повторят процедурата няколко дни, за да може гробът да се издигне достатъчно, за да погребе някого. През лятото, когато по-топлите температури започват да размразяват горните слоеве на непрестанното замръзване, сградите могат да се преместят или накланят. Повечето домове в Оймякон са построени със своите основи върху бетонни и стоманени "колчета", пробити навътре в постоянното замръзване, така че да не рискуват структурни щети.
През 2012 г., фотографът приключенец Амос Чапъл от Нова Зеландия направи двудневното пътуване от Якутск. В неотдавнашно интервю за "Телеграф" той споделя. Когато направил грешката да се разхожда навън с тънки панталони, той чувствал краката му "все още бяха затегнати в менгеме". Първоначално е объркан за това защо се чувстваше така, сякаш "фини игли понякога убождаха устните ми", но в крайна сметка осъзна, че "иглите" са само малки струни от слюнка, които замръзват, докато устата му е отворена.