Яжте смокини всеки ден ... Вашето тяло ще ви благодари!

публикувана на 24.01.2018
Източник: timetoliveamazing.org
Смокините произхождат от Западна Азия и оттам са разпространени по Средиземноморието.
През 1520 година испанците ги пренасят в Америка, а испански мисионерски свещеници ги засаждат. Ето защо те са известни като Калифорнийската мисия “Смокиня”.
Тези невероятни дървета се споменават многократно в Библията. Еврейският крал Езекия нанася смокини на заразеното място и е излекуван от животозастрашаваща чума (2 Царе 20: 7). Платон пише, че гръцките атлети на Олимп са били хранени със смокини, за да подобрят общата си сила и представяне. Гърците дори забраняват износа на смокини, защото са били високо ценени.
Тези дървета живеят дълго и дават плодове за около 200 години, а древните лекари предписват смокини на хора с малария, морбили, треска, тумори, циреи, рани, дори проказа и сифилис.
Подобрете здравето си и отслабнете само с ядене на смокини
Консумацията на смокини осигурява многобройни ползи за здравето, насърчава загубата на тегло и не предизвиква странични ефекти.
Смокините са богати на:
-витамини А, С, В1, ВЗ, РР,
-пектинови вещества,
-протеини,
-органични киселини,
-целулоза,
-желязо,
-натрий,
-калций,
-калий,
-фосфор,
-магнезий.
Фосфорът и желязото са жизненоважни за сърдечния мускул и подобряват здравето.
Листата на смокините са с високо съдържание на флавоноиди и полифеноли (рутин, катехин, галова киселина, сиринтова киселина, епикатехин и хлорогенна киселина), както и екстракти от псорален и етерични масла, които имат силни антибактериални и противогъбични свойства. Нещо повече, смокините имат силни антидиабетни свойства.
Най-значимите ползи за здравето са:
-Смокините подпомагат храносмилането:
Фактът, че смокините са натоварени с разтворими и неразтворими влакна ги прави много полезни, когато става въпрос за стимулиране на храносмилането.
Разтворимото влакно е известно, че регулира нивата на захарта в кръвта и засилва храносмилането.
-Смокините контролират високото кръвно налягане:
регулират кръвното налягане и предотвратяват хипертония.