Най-здравословните зеленчуци в света

публикувана на 16.01.2018
Източник: hfstips.org
Цвеклото може да бъде изключително полезно за вашето здраве поради богатството си в мощни хранителни вещества. Вие сте в състояние безопасно да консумират цвекло няколко пъти седмично, въпреки че те са известни с най-високо съдържание на захар от всички зеленчуци.
Цвеклото може да ви осигури много ползи за здравето, тук са някои от тях:
Понижете кръвното си налягане
Ако искате да намалите артериалното си налягане след няколко часа, пийте сок от цвекло. Според скорошно проучване сте в състояние да намалите систоличното кръвно налягане със средно 4-5 точки, като пиете една чаша сок от цвекло.
Този невероятен зеленчук е много здрав поради естествените нитрати, които съдържа. Това води до понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвния поток, тъй като нитратите се превръщат в азотен оксид в тялото, което на свой ред отпуска и разширява кръвоносните съдове.
Увеличете издръжливостта си
Ако имате нужда от нещо, което да ви помогне да преминете през следващите упражнения, сокът от цвекло е отличен за това. Според проучване, хората, които пият сок от цвекло преди да се упражняват, могат да издържат с 16% по-дълго.
Това предимство вероятно се дължи на нитратите, които се превръщат в азотен оксид и намаляват цената на кислорода при упражнения с ниска интензивност и стимулират толерантността към упражнения с висока интензивност.