Тези 3 витаминa спират и предотвратяват смаляването на мозъка

публикувана на 11.01.2018
Източник: http://timetoliveamazing.org
До седемдесетата ни годишнина, всеки петима от нас ще страдат от когнитивно увреждане. В рамките на пет години, половината от тези когнитивно увредени ще преминат към деменция и смърт. Колкото по-рано можем да забавим или да спрем този процес, толкова по-добре.
Въпреки че не е налице ефективно лечение за болестта на Алцхаймер, интервенциите само за контролиране на рисковите фактори могат да предотвратят милиони случаи. Изразходвани са огромни усилия за идентифициране на такива рискови фактори за лечение на Алцхаймер и за разработване на лечение, за да ги намалят.
През 1990 г. в малко проучване на 22 пациенти с болестта на Алцхаймер се съобщава за висока концентрация на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеиновата история започва от 1969 г., когато един патолог от Харвард съобщава за два случая на деца - едното от 1933 г., чиито мозъци са се превърнали в гъби.
И двамата страдали от изключително редки генетични мутации, които довели до необичайно високи нива на хомоцистеин в техните тела. Възможно ли е, хомоцистеинът да причини увреждане на мозъка дори при хора без генетични дефекти?
Сега сме в 21-ви век и хомоцистеинът се смята за "силен, независим рисков фактор за развитието на деменция и болестта на Алцхаймер". Ако нивото на кръвта е над 14 (μmol / L) може да удвои риска от заболяване.
В проучването Framingham изследователите изчисляват, че един до шест случая на Алцхаймер може да се дължи на повишен хомоцистеин в кръвта, за който сега се смята, че играе роля в мозъчното увреждане и когнитивната памет.
Нашето тяло може да детоксикира хомоцистеина, но използвайки три витамина: фолат, витамин В12 и витамин В6. Защо не ги изпробваме? Независимо от това колко проучвания установяват връзка между високите нива на хомоцистеина и когнитивния спад, деменцията или болестта на Алцхаймер, ролята на причинно-следствената реакция може да бъде потвърдена само чрез интервенционни изследвания.
Първоначално резултатите били разочароващи. Допълнението с витамини изглежда не сработило, но проучванията са проследявали невропсихологичните оценки, които са по-субективни в сравнение със структурните невроизображения - т.е. действително виждат какво се случва с мозъка.
Двойно-сляпо рандомизирано контролирано проучване установи, че понижаването на хомоцистеина от витамините В може да забави скоростта на ускорена мозъчна атрофия при хора с леко когнитивно увреждане. С напредването на възрастта нашите мозъци бавно атрофират, но свиването е много ускорено при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер. Средна степен на свиване се наблюдава при хора с леко когнитивно увреждане.
Мисленето е, да можем да забавим темпото на загуба на мозъка, може да сме в състояние да забавим напредването на болестта на Алцхаймер. Изследователите се опитаха да дадат на хората витамини В за две години и установиха, че значително намаляват скоростта на свиване на мозъка.
Скоростта на атрофия при тези с високи нива на хомоцистеин е намалена наполовина. Едно просто и безопасно лечение може да забави ускорената честота на загуба на мозъка.
Последващо проучване съобщава, че лечението с В-витамин намалява, до седем пъти, атрофията на мозъка в районите, предразположени към болестта на Алцхаймер.
Освен това повечето хора консумират храни, богати на B12 и B6, но не получават достатъчно количество фолат. Очевидно 96% от американците дори не получават минимално препоръчителното количество тъмно зелени листни зеленчуци.
Следователно диета, базирана на растения, може да реши всички тези проблеми, тъй като ще намали нивата на хомоцистеина с 20% само за една седмица, от около 11 mm на литър до 9 mm на литър.
Според учените това се дължи на влакна, тъй като всеки грам от него повишава нивата на фолиева киселина в кръвта с близо 2%, вероятно чрез увеличаване на производството на витамини в дебелото черво чрез приятелски чревни бактерии или в резултат на по-ниския прием на метионин.
Независимо от това, имайте предвид, че диетичната храна може да не е полезна във всички случаи, тъй като вегетарианците и веганите получават повече фолат и фибри, но те не получават достатъчно количество витамин В12.
Това може да доведе до хиперхомоцистемия, състояние, при което има прекомерно количество хомоцистеин в организма поради недостиг на витамин В12.
Ето защо, за да намалите шансовете за загуба на мозък, трябва да оптимизирате нивата на тези три витамини. Проверете следните промени в начина на живот, които допълнително могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер:
- Повишете нивата на магнезий
- Ограничете приема на фруктоза
- Съхранявайте нивата на инсулина под 3
- Оптимизирайте нивата на витамин D
- Консумирайте омега-3 мастни киселини
- Избягвайте живак и алуминий
- Правете редовни упражнения
- Избягвайте статин и антихолинергични лекарства
- Предизвикайте ума си ежедневно.
Не забравяйте да харесате и споделите!