Връщаме ½ млрд. на ЕС заради Порожанов, а той – в комуникации със саудитски крави!

публикувана на 20.12.2017
„В страната има две големи ферми за крави – едната за 60 хиляди, другата със 120 хиляди бройки, които обаче се нуждаят от изхранване, така че има възможности за добри комуникации”, посочи Порожанов като резултат от участието си в правителствената делегация в Саудитска Арабия.
Докато той беше на туризъм в ислямисткото кралство, Върховният административен съд отмени подмярка от европейската програма за развитие на селските райони, управлявана от същия човек заради негови и на предишния земеделски министър действия при кабинета Борисов 2.
Заради тях данъкоплатецът ще възстановява на ЕС близо половин милиард лева – 463 531 710 – това са 4 годишни бюджета за култура на държавата.
Решението на ВАС е жалба на Националния съюз на земеделските кооперации на Явор Гечев.
Нарушени са три европейски директиви и редица административни срокове. Жалбоподателите посочват още, че Комитетът за наблюдение на ПРСР 2014–2020 г. е вземал неприсъствени решения, което е в строг разрез с правилата.
Всяка европейска програма има подобен комитет, който е колективен орган за наблюдение на действията по дадена програма.
В момента решението на тричленния състав на ВАС се обжалва от МЗХГ и на 7 декември съдът ще заседава в петчленен състав.
Ако той потвърди решението на по-долната инстанция, а напомняме, че ВАС гледа делата по форма, не по същество, така че обратно решение би било парадокс.