Украйна приземява бойната ни авиация?! Каракачанов бесен, привиква за обяснения украинския посланик

публикувана на 20.12.2017
Жалба от страна на украинската държавна компания “Укринмаш” стопира намеренията на българското министерство на отбраната да ремонтира и поддържа изтребителите ни Миг-29 в Русия.
Въпросната украинска държавна фирма е внесла жалба в българската Комисия за защита на конкуренцията срещу решение №129/06.12.2017 за поддръжка на бойните самолети, с които охраняваме небето си.
Поръчката е по Закона за обществените поръчки и е на стойност до 82 млн. лева за срок от 4 години. За изпълнител е поканен производителят – руската държавна компания “РСК-МиГ”.
Членовете и алинеите, по които е обявена, позволяват да се премине към процедура по пряко договаряне чрез покана.
Причината е, че дружеството произвежда и оригинални резервни части, ремонтира и удължава експлоатацията на МиГ-29 и “не е предоставяло лиценз” на нито едно чуждестранно предприятие за ремонт и поддръжка на изтребители”, се сочи в мотивите на обявлението.
Юристи и дипломати са в недоумение на какво основание и в какво качество украинската фирма обжалва решението на българското министерство на отбраната, което въобще не я касае.
Любопитна подробност е, че първо жалбата беше качена на сайта на КЗК със статус, че ще бъде оставена без последствия. Това по принцип означава, че не е била платена нужната такса.
Няколко часа статусът беше променен на “иницииран процес”. Което означава, че ще се разглежда. Срокът за произнасяне е един месец.