Знаете ли, че има държава, в която е незаконно да имаш куче

публикувана на 15.12.2017
Вероятно, ако имате куче си мислите, че знаете всичко за тях. Но аз се обзалагам, че в следващите няколко реда ще ви изненадам с няколко любопитни факта, за които не сте и предполагали.
1. Не винаги, когато кучетата си въртят опашките означава, че са щастливи. Всъщност, може да означава точно обратното - че са готови за нападение.
2. Ако живеехте в Иран, щеше да ви е забранено да имате куче за домашен любимец. Но ако притежавате ловджийско или куче-пазач, тогава всичко е законно.
3. Можете да изчислите приблизително продължителността на живот на вашето четириного по определени особености на муцунката му. Кучетата с по-дълги и заострени черти са склонни да живеят по-дълго от тези с по-плоско лице.
4. Бебетата далматинци се раждат чисто бели, а петната им се появяват, когато станат на около 3 седмици.
5. Докато много от храните, които консумираме са подходящи и за домашния ни любимец, то някои крият сериозна опасност. Дори малко количество грозде или стафиди може да има фатален край. Ядки, лук, чесън и всичко, което съдържа кофеин са също в челото на списъка със забранени храни. Въпреки че е полезно за кучетата да ядат ябълки и други плодове в умерени количества, то семките им съдържат цианид. Той не е вреден за хората, но прекаляването му може да има смъртоносни последствия за кучетата.
6. Не всички кучета могат да лаят, например басенджи (малко ловджийско куче) по-скоро пее отколкото лае.
7. Кучетата не само имат добро обоняние, но и отличен слух. Те могат да чуват на около 4 пъти по-голямо разстояние от хората и да долавят звуци, които ние не можем.
8. В Съединените щати има над 75 милиона кучета, а в света броят им достига над 400 милиона. Щатите са и на първо място в класацията по брой кучета на глава от населението, следвани от Бразилия и Китай.
9. Най-бързото куче в света, Грейхаунд, може да развие скорост от около 70 км/ч.
10. Джордж Вашингтон е притежавал 36 фоксхаунди по едно и също време и може да ви изглежда много, но е далеч от рекорда на Кублай Хан, който имал 5000 тибетски дога.
11. Според проучване, направено от кучешки психолози, средностатистическото куче е интелигентно колкото средностатистическо 2-годишно дете. Четириногите могат да разбират 250 думи и жестове, да броят до 5 и дори да извършват основни математически пресмятания. В Москва, Русия, някои улични кучета дори са се научили да ползват метрото. В търсене на храна, те го използват за да се придвижат от слабо населени райони към по-гъсто населени такива.